Sex

Za svaku je osobu važno znati koje su joj sve mogućnosti zaštite od spolno prenosivih bolesti i neplanirane trudnoće dostupni.

Zaštićen seks

Ako se odlučite imati spolne odnose, uzajamno vjerna veza najbolja je zaštita od spolno prenosivih bolesti, no treba misliti na zaštitu od neplanirane trudnoće. Osobe koje nisu spremne na uzajamno vjerne veze, a sklone su češćem mijenjanju spolnih partnera, zaštita od spolno prenosivih bolesti je redovita i ispravna uporaba kondoma, koji je vrlo dobro kontracepcijsko sredstvo, a istodobno pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti i neplanirane trudnoće. Metode sigurnijeg seksa uključuju uporabu:
Muškog kondoma – smanjuje rizik od prijenosa spolno prenosivih infekcija, uključujući infekciju HIV-om. Ovo kontracepcijsko sredstvo je također korisno u smanjenju rizika od neplanirane trudnoće. Stavlja se na penis u erekciji prije početka odnosa. Treba ga koristiti tijekom seksualnog odnosa bilo koje vrste: vaginalnog, oralnog ili analnog. Lubrikant (ovlaživač) – može smanjiti rizik od pucanja kondoma tijekom spolnog odnosa. Osim toga, može učiniti seksualnu aktivnost ugodnijom. Svaki kondom u svom pakiranju sadrži lubrikant. Ako ga koristite dodatno, pazite da uvijek koristite lubrikante na bazi vode, jer lubrikanti na bazi ulja mogu uzrokovati oštećenje ili puknuće kondoma.
Ženskog kondoma - smanjuje rizik od prijenosa spolno prenosivih infekcija, uključujući infekciju HIV-om. Umeće se u vaginu prije spolnog odnosa. Ovo je kontracepcijsko sredstvo također korisno u smanjenju rizika od neplanirane trudnoće. Manje je popularan i skuplji od kondoma te nedostupniji u Hrvatskoj (nema ga u ljekarnama, može se naručiti internetom).
Dentalne brane – mogu se koristiti tijekom oralnog spolnog odnosa na vulvi ili anusu kako bi se spriječila mogućnost prijenosa spolno prenosivih infekcija. Dentalne brane su u obliku rastezljivog kvadratnog lateksa ili plastike. Ako ne možete nabaviti dentalnu branu, možete je sami napraviti upotrebom većeg komada plastične folije za domaćinstvo ili rezanjem kondoma u pravokutnik.
Izvor: https://spolnozdravlje.hr/clanak.php?id=12442

On-line psihološko savjetovanje

Individualno savjetovanje je dostupno 24/7 na Zoom platformi potpuno poštujući privatnost osobe koja ovim putem zatraži pomoć. Dogovorite sastanak na email ili SOS telefon.
Dogovori sastanak
001802
Users Today : 1
Users Yesterday : 18
This Month : 414
Total Users : 1802
Who's Online : 1
calendar-fullchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram